08. 09. 2019.
Od straha do zabave – vježbom do izvrsnog javnog nastupa
Bojite se zmiiiiija?  Ne!
Bojite se aviona? Ne!
Bojite se govoriti ispred publike? Joj joj joj!
 
Razmišljanje o govoru ispred publike – koje se smatra jednim od najčešćih situacija koje želimo izbjeći – može učiniti da nam se dlanovi znoje.
Ali ne brinite, postoji puno načina da se situacija okrene u vašu korist i da naučite održati govor koji će se pamtiti.

 

Evo 3 savjeta za javni nastup:

 

1. Nervoza je normalna. Vježbajte i pripremite se!

Svi ljudi osjećaju neke fiziološke reakcije poput lupanja srca i drhtavih ruku. Ne povezujte te osjećaje s osjećajem da ćete biti loš komunikator ili da ćete napravite budalu od sebe. Nekad je nervoza pozitivna. Adrenalinski nalet zbog kojeg se znojite čini vas budnijima i spremnima dati svoj najbolji učinak.

Najbolji način za prevladavanje nervoze je pripremiti se, pripremiti se i pripremiti se. Uzmite si vremena da nekoliko puta prelistate svoje bilješke. Jednom kada ste postali svjesni da je vaš govor odličan, tada još vježbajte – puno. Snimite se i pronađite prijatelja koji će kritizirati vašu izvedbu.

 

2. Pazite na povratne informacije i prilagodite se!

Zadržite fokus na publici. Odmjerite njihove reakcije, prilagodite svoju poruku i budite fleksibilni. Zabavno iznošenje činjenica koje ćete izreći garantirat će vam pažnju i osigurati najvjernije slušatelje.

 

3. Koristite svoj glas i ruke na učinkovit način!

Neverbalna komunikacija prenosi vašu energiju do slušatelja. Uskladite neverbalnu i verbalnu komunikaciju. Dobar govornik ne privlači pažnju na sebe, već prirodno i lako prenosi svoje  ideje.

Ubacite smiješnu anegdotu u svoju prezentaciju i sigurno ćete privući pažnju svoje publike. Publika uglavnom voli osobni dodir u govoru. Priča to može pružiti.

 

Naučite kako poboljšati svoje javne govorne i prezentacijske vještine i učinkovito komunicirati sa svojim timom. I pridružite nam se na radionici:

Postani bolji govornik, Zagreb 11. rujna

Mjesto održavanja: Centar 2000, Radnička cesta 39, Zagreb

***

 
  Novosti - Sve