GDPR

GDPR (General Data Protection Regulation – EU Regulation 2016/679) je uredba Europske unije koja za primarni cilj ima ujednačavanje i jačanje prava građana Europske Unije u smislu zaštite njihove privatnosti i njihovih osobnih podataka.

Čvršća pravila o zaštiti podataka znače da

  • građani imaju veću kontrolu nad svojim osobnim podacima
  • društva imaju koristi od jednakih gospodarskih uvjeta

 

Općom uredbom o zaštiti podataka EU-a, koja se primjenjuje od 25. svibnja 2018., tvrtkama će se olakšati poslovanje u cijelom EU-u. Reformom će se pomoći društvima da u potpunosti iskoriste prednosti digitalnoga gospodarstva diljem jedinstvenoga digitalnog tržišta EU-a.

Do sada su se društva u EU-u morala uskladiti s 28 različitih zakona o zaštiti podataka. Za mnoga društva koja su htjela ući na nova tržišta ta je fragmentacija stvorila skupa administrativna opterećenja. Nova će uredba smanjiti birokraciju. Primjerice, ukinut će obvezu za tvrtke da o podatcima koje obrađuju obavještavaju različita nacionalna tijela za zaštitu podataka. Jednaki propisi vrijedit će za tvrtke osnovane u EU-u ili izvan EU-a. Sve tvrtke koje obrađuju osobne podatke pojedinaca sa sjedištem u EU-u i koja nude usluge ili proizvode morat će se držati propisa zaštite podataka EU-a.

Što i kako dalje?
 

Obratite nam se s povjerenjem!

 

Kontaktiraj nas!

 
  Konzalting - Sve