15. 02. 2020.
Novi informacijski posrednici za izdavanje i zaprimanje eRačuna

Da bi se eRačuni mogli automatski razmjenjivati potreban je odgovarajući sustav odnosno aplikativna podrška za razmjenu eRačuna koja mora biti u skladu sa standardima i zakonom.

Uvođenje eRačuna, osim odgovarajućih softverskih komponenti, iziskuje promjene poslovnih procesa i organizacijske strukture.

Osim uvođenja “vlastitih” rješenja postoji čitav niz “out of the box” rješenja koja su pogodna za manje tvrtke. Ovakvi sustavi dostupni su uz određenu novčanu naknadu na mjesečnoj, godišnjoj razini, ili po broju transakcija. Sve popularnija su rješenja koja koriste “cloud” tehnologiju i web aplikacije. Kod takvih rješenja korisniku je za pristup sustavu potreban samo web preglednik, a o sigurnosti podataka i arhiviranju i formatu podataka brine se treća strana odnosno pružatelj usluge (informacijski posrednik).  

Sukladno zakonskoj definiciji, informacijski posrednik je pravna osoba koja, u skladu s europskom normom, pruža usluge zaprimanja i slanja elektroničkih računa i pratećih isprava, odnosno koja obavlja elektroničku razmjenu računa između izdavatelja eRačuna i primatelja, a koja može obavljati i usluge upravljanja cjelokupnim poslovnim procesom izdavanja, zaprimanja, slanja i arhiviranja eRačuna.

Financijska agencija (FINA) je ovim Zakonom određena kao centralni informacijski posrednik koji obavlja uslugu zaprimanja i slanja elektroničkih računa i pratećih isprava čiji je djelokrug definiran posebnim zakonom, odnosno obavlja elektroničku razmjenu računa između izdavatelja eRačuna i javnih naručitelja, u skladu s europskom normom, te na čiju su se centralnu platformu za razmjenu eRačuna dužni povezati ostali informacijski posrednici.

 

POPIS INFORMACIJSKIH POSREDNIKA KOJI SU POVEZANI NA CENTRALNU PLATFORMU i USKLAĐENI S NORMOM ZA E-RAČUN

1. FINANCIJSKA AGENCIJA (FINA) – slanje i zaprimanje eRačuna

2. HRVATSKA POŠTA (HP) – slanje i zaprimanje eRačuna

3. Hrvatski telekom (HT) - slanje eRačuna

4. mSTART d.o.o. - slanje eRačuna

5. ELEKTRONIČKI RAČUNI d.o.o. (Moj eRačun) - slanje i zaprimanje eRačuna

6. Megatrend Redok d.o.o. (OMNIZON) – slanje eRačuna

7. Hitra produkcija dokumenata d.o.o. - slanje i zaprimanje eRačuna

8. EDITEL ADRIA d.o.o. - slanje i zaprimanje eRačuna

9. POS d.o.o. - slanje eRačuna

10. OPTIM IT d.o.o. - slanje eRačuna

11. Raverus d.o.o. - slanje eRačuna

12. DB informatika d.o.o. – slanje i zaprimanje eRačuna

13. ExaByte d.o.o. – slanje eRačuna

14. V6 INFORMATIKA j.d.o.o. – slanje eRačuna

15. PONDI d.o.o. - slanje eRačuna

16. IE Računi d.o.o. – slanje eRačuna

17. C LAB d.o.o. – slanje i zaprimanje eRačuna

Od 17 informacijskih posrednika svega 7 ih podržava slanje i zaprimanje eRačuna (zeleno označeni informacijski posrednici).

Prema uputi Ministarstva gospodarstva obvezuju se svi koji nemaju potpunu uslugu da čim prije testiraju i uspostave cjelovitu uslugu zaprimanja i slanja eRačuna.

 
  Novosti - Sve