03. 06. 2019.
HITNO! Informacija koju bi naručitelji trebali poslati svojim dobavljačima

Odnosi se na eRačun za javnu nabavu!

Ne treba više napominjati kako će od 01. srpnja javni i sektorski naručitelji moći zaprimati, obrađivati i plaćati isključivo eRačun. Drugim riječima rečeno neće smjeti plaćati račune koji nisu eRačuni, npr. “papirnate” račune ili račune koji su dostavljeni elektroničkom poštom.

Što to znači za njihove dobavljače?

Da li su dobavljači informirani o tome i tko je obvezan informirati ih?

Svi naručitelji, u ovoj fazi pripreme i usklađivanja sa Zakonom o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (NN 94/2018) trebaju informirati svoje dobavljače o obvezi dostavljanja eRačuna za postojeće ugovore kao i za nabave koje se realiziraju putem narudžbenica. U informiranje moraju biti uključeni svi dobavljači, kako oni sa kojima naručitelj ima ugovor o javnoj nabavi, a također i ugovor o jednostavnoj nabavi, ili samo narudžbenicu.

Što će naručitelj napisati dobavljaču, kako bi se on mogao pripremiti za dostavu eRačuna?

Ovdje pogledajte jednostavan tekst koji možete poslati svojim dobavljačima:

Poštovani,

Obavještavamo Vas da je ________________________ (navedite naziv vaše organizacije) obveznik provođenja javne nabave.

Prema članku 6. Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (NN 94/2018), od 1. srpnja 2019. godine (navedite naziv naručitelja) više neće biti dopušteno zaprimanje računa, predračuna, odobrenja i terećenja u papirnatom obliku putem pošte ili skeniranih putem e-maila.

Napominjemo kako je (upisati naziv naručitelja) sukladno čl. 6. st. 2. Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi obvezan zaprimati i plaćati isključivo  eRačune koji su sukladni EU normi.

Molimo Vas da poduzmete sve potrebne aktivnosti kako bi se od 1. srpnja 2019. godine izbjegle poteškoće sa zaprimanjem i plaćanje računa.

Srdačan pozdrav,

Dobavljači bi nakon primitka ove informacije trebali poduzeti neophodne aktivnosti kako bi u najskorije vrijeme dostavljale eRačun.

 

Više o tome saznajte na našim radionicama:

eRačun – obveza ili izbor? – 03. srpnja ŠIBENIK

eRačun – obveza ili izbor? –05. srpnja SPLIT

***

Vidimo se!

 
  Novosti - Sve